Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν) κ. Διονύση Θεοδωράτο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχε σήμερα στο γραφείο του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ιωάννης Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος. Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των νέων μέτρων εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών, στο πλαίσιο του “Fitfor 55” για τον κλάδο της Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα,  αναλύθηκαν εκτενώς θέματα που απασχολούν τον κλάδο της ακτοπλοΐας, με ιδιαίτερη μνεία στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας και την ενδυνάμωση της νησιωτικότητας, του ακτοπλοϊκού δικτύου μεταφορών, της συνοχής και της γεωγραφικής συνέχειας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης, «η ακτοπλοΐα αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ναυτιλίας, καθόσον, μέσω αυτής, μετακινούνται εκατομμύρια επιβάτες». Παράλληλα, ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει συνεχής και ενεργής συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την διαχείριση των συνεχόμενων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος.

Από την πλευρά των ακτοπλοϊκών εταιρειών, στο επίκεντρο της συνάντησης και των συζητήσεων τέθηκαν οι πράσινες επενδύσεις της επιβατηγού ναυτιλίας, τα θέματα της ενδυνάμωσης και της άμεσης συνεισφοράς της Πολιτείας στα μέτρα στήριξης της νησιωτικότητας, της επίλυσης των πολυετών θεσμικών αιτημάτων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, της βελτίωσης των θεσμικών δημοσιονομικών όρων και προϋποθέσεων της βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών εταιρειών, της λιμενικής διακυβέρνησης, της επιχορήγησης και της προσέλκυσης κεφαλαίων για την αναγκαία ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου και την επίτευξη της «πράσινης» μετάβασης της Ελληνικής Επιβατηγού Ναυτιλίας, με πλοία νεότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Ο  Πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Ν κ. Θεοδωράτος, ενημέρωσε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στυλιανίδη, για τα πολυετή θεσμικά, λειτουργικά και επικαιροποιημένα αιτήματα του κλάδου της ακτοπλοΐας. Επίσης, τόνισε πως η «Ελληνική Ακτοπλοϊκή Κοινότητα» αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα της ελληνικής νησιωτικότητας, της συνοχής και της γεωγραφικής συνέχειας.

Ο Σύνδεσμος, μέσω του Προεδρείου, δεσμεύθηκε προς τον Υπουργό ότι θα σταθεί αρωγός στο κυβερνητικό έργο, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια και συνεργασία με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο, για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των νησιών και των νησιωτών, προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης, της συνοχής, της γεωγραφικής συνέχειας και της οικονομίας της χώρας.

Στη συνάντηση εκ μέρους του Σ.Ε.Ε.Ν, πλην του κ. Θεοδωράτου, συμμετείχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ο Αντιπρόεδρος Ακτοπλοΐας κ. Ευστράτιος Απέργης, ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Πλόων κ. Σπυρίδων Πρωτοπαπαδάκης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Θεολόγος Παναγιωτάκης, ο Ταμίας κ. Βασίλειος Μάμμης, τα μέλη κα Παναγιώτα Κρασσακοπούλου, κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Μιχαήλ Σακέλλης και ο Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Γκώνιας.

 

Καλωσόρισμα

Αγαπητέ επισκέπτη, με μεγάλη μας χαρά σε καλωσορίζουμε στον ιστότοπο του Συνδέσμου μας. Επιθυμία μας είναι ο χώρος αυτός να προάγει την επιβατηγό ναυτιλία, να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για το νησιωτικό τουρισμό, αλλά και να ενισχύσει την επικοινωνία μας με το επιβατικό κοινό...

Τα Μέλη μας

Αγία Μαρίνη ΝΕ
Aegean Flying Dolphins
Aegean Sea Lines
Alpha Lines
ANEK Lines
ANEM Ferries
ANEΝΔΥΚ Seaways
ANMEZ Ferries
Blue Star Ferries
Dodekanisos Seaways
Fast Ferries
Golden Star Ferries
Goutos Lines
Hellenic Seaways
Levante Ferries
Minoan Lines
Skyros NE
SuperFast Ferries
Triton Ferries
Ventouris Ferries
Crystal Cruises
Majestic International Cruises

Δρομολόγια Πλοίων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 5/2024
  • 01 Μαΐου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 5 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Μαΐου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις επί...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 4/2024
  • 23 Απριλίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 4 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 3/2024
  • 27 Μαρτίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 3 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

30

Εταιρείες

που συνδέουν με τα πλοία τους τα ελληνικά νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

97

Πλοία

τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στην Ευρώπη.

115

Νησιά

εξυπηρετούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκ των οποίων 89 αποκλειστικά με τα πλοία, καθώς δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση.

20,32

εκ. επιβάτες

εκ των οποίων 18,82 εκατ. επιβάτες (3,53 εκατ. οχήματα) στην ακτοπλοΐα και 1,5 εκατ. επιβάτες (690.000 οχήματα) στην Αδριατική.

7,4%

Εισφορά στο ΑΕΠ

ή 13,6 δις € (6,6% ή 12,1 δις € στην ακτοπλοΐα και 0,8% ή 1,5 δις € στην Αδριατική).

332.000

Θέσεις εργασίας

αποτελώντας το 8,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας (290.700 ή 7,4% στην ακτοπλοΐα και 41.300 ή 1,1% στην Αδριατική).