Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Διονύσιο Θεοδωράτο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Βασίλειο Κορκίδη, παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Παππά.

Οι δύο φορείς συμφώνησαν ότι πρέπει τα συναρμόδια Υπουργεία να λάβουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του τομέα, ιδιαίτερα σε μία χρονική συγκυρία όπου οι συνέπειες στα οικονομικά των επιχειρήσεων από την κρίση της πανδημίας, αλλά και από την αύξηση του κόστους των καυσίμων, έχουν φέρει τις ακτοπλοϊκές εταιρίες σε ακόμη δυσχερέστερη θέση. Στο πλαίσιο αυτό, επίσης, εξετάστηκαν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από τα οποία μπορούν να αντληθούν κεφάλαια.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΕΝ, κ. Διονύσιος Θεοδωράτος, τόνισε τη σημασία χάραξης των επιμέρους δράσεων για την απανθρακοποίηση και την «πράσινη» μετάβαση του ακτοπλοϊκού τομέα προκειμένου να συμβάλλει στη διατήρηση και προώθηση της παγκόσμιας ηγετικής θέσης της χώρας μας στις πράσινες ναυτιλιακές τεχνολογίες, υπηρεσίες και λύσεις για την περαιτέρω τόνωση και τη δημιουργία σύγχρονων θέσεων εργασίας, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε στις θεματικές ενότητες των προβλημάτων του τομέα που συνιστούν και τις προκλήσεις για την ακτοπλοΐα σημειώνοντας την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την επίλυση τους, ενώ επεσήμανε τη σημασία εφαρμογής δημοσιονομικών μέτρων για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ακτοπλοΐας και της ισότιμης αντιμετώπισης του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου με τις διεθνείς και εσωτερικές γραμμές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ανάλογες πολιτικές όπως και άλλων κρατών της ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι είναι μία καλή ευκαιρία για την ανανέωση του στόλου η αναζωογόνηση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα της χώρας, ενώ εξήρε επίσης και την τεχνογνωσία που υπάρχει για το χτίσιμο πλοίων. Ανέφερε ότι θα είναι ευχής έργον να αποταθούμε στις ελληνικές μονάδες τόσο για την κατασκευή νέων πλοίων, όσο και για τις μετασκευές που θα χρειαστούν για την πράσινη μετάβαση του στόλου. Σχολιάζοντας τα της λιμενικής πολιτικής, τόνισε, τη σημασία επικαιροποίησης της λιμενικής διακυβέρνησης και υλοποίησης των λιμενικών υποδομών στήριξης της πράσινης μετάβασης (από ξηράς ηλεκτροδότηση των πλοίων κλπ) αλλά και εφαρμογής του κανονισμού 352/2017 για την απελευθέρωση λιμενικών υπηρεσιών. Καταλήγοντας είπε ότι δεν είναι δυνατόν οι επιβάτες να πληρώνουν λιμενικά τέλη και αυτά να κατευθύνονται σε άλλες επενδύσεις, που δεν έχουν σχέση με τις λιμενικές υποδομές.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλειος Κορκίδης, ανέφερε ότι η συνεργασία των δύο φορέων έχει ως αντικείμενο την ανάληψη κοινών δράσεων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού ενίσχυσης θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση την υποστήριξη θέσεων και αιτημάτων προς τα κέντρα αποφάσεων, για τη βελτιστοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας της επιχειρηματικότητας του κλάδου στην Ελλάδα, καθώς και τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης πολιτικής ουσιαστικής ενίσχυσης, καθώς και αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων. Στη στοχοθέτηση του μνημονίου, παράλληλα, εμπεριέχεται η ανάδειξη των προβλημάτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των δομικών εμποδίων, λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα του κλάδου, το κόστος λειτουργίας, τις μεταβολές στο επιχειρηματικό περιβάλλον, της προσαρμογής στη χρήση νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών και αντιμετώπισης του κόστους μετασκευής/ναυπήγησης ή άλλων τεχνολογικών συστημάτων ή απαιτήσεων, καθώς και της οικοδόμησης συνεργασιών με τους εμπλεκόμενους φορείς για την αναβάθμιση των υπηρεσιών επιμέρους τομέων κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και μέσω εκσυγχρονισμένης εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων της. Δεδομένου ότι στη διεθνή αγορά, η διαθεσιμότητα πλοίων κατάλληλων για την ακτοπλοΐα μας, και μάλιστα μικρής ηλικίας, σπανίζει, ενώ δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαθέσιμα πλοία που να πληρούν τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι οι ελληνικές ναυπηγικές μονάδες μπορούν να δώσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση και στο πεδίο των μετασκευών, εκφράζοντας την ελπίδα να κτιστούν από ελληνικά χέρια οι νέες μονάδες για τον ακτοπλοϊκό στόλο, υπενθυμίζοντας το επιτυχές εγχείρημα που είχε γίνει προ ετών με τη ναυπήγηση Ε/Γ-Ο/Γ στην ακτοπλοΐα.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Παππάς, αναφέρθηκε στην πολιτική που ασκεί το ΥΝΑΝΠ για την ενίσχυση της νησιωτικότητας. Μοναδικό μας μέλημα, είπε, είναι η ενίσχυση της νησιωτικότητας και η στήριξη των κατοίκων των νησιών αλλά και η συνολική βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων όλων των νησιών, ανεξαρτήτου μεγέθους για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα του τουρισμού, καθώς τα πλοία της ακτοπλοΐας διακινούν τους τουρίστες από και προς αυτά. Με αφορμή αυτό, αναφέρθηκε και στις επί μέρους δράσεις που αναπτύσσονται για την ανάπτυξη των δρομολογιακών συνδέσεων, προς διευκόλυνση των επιβατών, τη μεταφορά εμπορευμάτων και την αύξηση των επισκεπτών στα νησιά, σημειώνοντας, ότι στο ΥΝΑΝΠ καταβάλλονται άοκνες προσπάθειες για την επίλυση προβλημάτων της ακτοπλοΐας. Τέλος, επεσήμανε τον πολλαπλό ρόλο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τη σημασία του οποίου, όπως χαρακτηριστικά είπε δεν έχει κατανοήσει η κοινωνία, καθώς είναι ένα «πολύ-Υπουργείο». Στη συνέχεια έκανε λόγο για το τρέχον έτος της ναυτικής εκπαίδευσης και για τις προσπάθειες προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

 

Καλωσόρισμα

Αγαπητέ επισκέπτη, με μεγάλη μας χαρά σε καλωσορίζουμε στον ιστότοπο του Συνδέσμου μας. Επιθυμία μας είναι ο χώρος αυτός να προάγει την επιβατηγό ναυτιλία, να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για το νησιωτικό τουρισμό, αλλά και να ενισχύσει την επικοινωνία μας με το επιβατικό κοινό...

Τα Μέλη μας

Αγία Μαρίνη ΝΕ
Aegean Flying Dolphins
Aegean Sea Lines
Alpha Lines
ANEK Lines
ANEM Ferries
ANEΝΔΥΚ Seaways
ANMEZ Ferries
Blue Star Ferries
Dodekanisos Seaways
Fast Ferries
Golden Star Ferries
Goutos Lines
Hellenic Seaways
Levante Ferries
Minoan Lines
Skyros NE
SuperFast Ferries
Triton Ferries
Ventouris Ferries
Crystal Cruises
Majestic International Cruises

Δρομολόγια Πλοίων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 5/2024
  • 01 Μαΐου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 5 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Μαΐου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις επί...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 4/2024
  • 23 Απριλίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 4 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 3/2024
  • 27 Μαρτίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 3 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

30

Εταιρείες

που συνδέουν με τα πλοία τους τα ελληνικά νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

97

Πλοία

τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στην Ευρώπη.

115

Νησιά

εξυπηρετούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκ των οποίων 89 αποκλειστικά με τα πλοία, καθώς δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση.

20,32

εκ. επιβάτες

εκ των οποίων 18,82 εκατ. επιβάτες (3,53 εκατ. οχήματα) στην ακτοπλοΐα και 1,5 εκατ. επιβάτες (690.000 οχήματα) στην Αδριατική.

7,4%

Εισφορά στο ΑΕΠ

ή 13,6 δις € (6,6% ή 12,1 δις € στην ακτοπλοΐα και 0,8% ή 1,5 δις € στην Αδριατική).

332.000

Θέσεις εργασίας

αποτελώντας το 8,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας (290.700 ή 7,4% στην ακτοπλοΐα και 41.300 ή 1,1% στην Αδριατική).