Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας 2023 πραγματοποιείται στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (I.M.O). Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ναυτιλίας είναι «MARPOL στα 50 – Η δέσμευσή μας συνεχίζεται». Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας θα πραγματοποιηθεί και το IMO-UNEP-Norway Innovation Forum 2023.

Ο Πρόεδρος κ. Διονύσιος Θεοδωράτος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.) με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας και την 50ή επέτειο ως ορόσημο της περιβαλλοντικής Σύμβασης MARPOL δηλώνουν την αμέριστη στήριξη και της Επιβατηγού Ναυτιλίας:

Σε δράσεις αξιοποίησης βέλτιστων πρακτικών, ανταλλαγής ιδεών, συνέργειας και συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς φορείς ναυτιλιακής πολιτικής για την επίτευξη υψηλότερων περιβαλλοντικών επιδόσεων στις θαλάσσιες μεταφορές.

Εφαρμογής βιώσιμων ναυτιλιακών μεθόδων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, υποστήριξης της καινοτομίας στην παραγωγή καυσίμων και της χρήσης νέων τεχνολογιών για μια πιο πράσινη στο σύνολό της ναυτιλία.

Στο άνοιγμα της πράσινης χρηματοδότησης των πλοίων για την αποτελεσματική πράσινη μετάβαση και τη γαλάζια οικονομία.

Οι θαλάσσιες μεταφορές συνεχίζουν να είναι ο ασφαλέστερος, φιλικότερος προς το περιβάλλον και πιο ενεργειακά αποδοτικός τρόπος μεταφοράς του παγκόσμιου εμπορίου και μεταφοράς εκατομμυρίων επιβατών.

Ο ΣΕΕΝ αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, της γαλάζιας οικονομίας και κυκλικότητας και στο πλαίσιο αυτό στηρίζει και συμμετέχει σε μια σταθερή στρατηγική:

* Πράσινης ναυτιλίας που υποστηρίζει την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη, ασφαλή, ενεργειακά αποδοτική και προσιτή, η οποία σέβεται το περιβάλλον.

* Χρήσης των νέων τεχνολογιών ενέργειας πράσινες και καινοτόμες, τεχνικών φιλικότερες προς το περιβάλλον για μια πιο πράσινη στο σύνολό της ναυτιλία αλλά και δράσεων ψηφιοποίησης συμπεριλαμβανομένου του αυτοματισμού.

* Πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία των πράσινων ναυτιλιακών επενδύσεων.

* Ανάπτυξης οικονομικών υποδομών ασφαλούς εφοδιασμού των πλοίων στους λιμένες με εναλλακτικά καύσιμα/ηλεκτρική ενέργεια.

Οι επιχειρήσεις μέλη του Σ.Ε.Ε.Ν. επενδύουν στη ναυτιλιακή πράσινη καινοτομία για την ναυτιλία του μέλλοντος και την επιβατηγό ναυτιλία η οποία εξασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη, τη νησιωτικότητα, την απασχόληση, τη συνοχή και τη γεωγραφική συνέχεια, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το ανθρώπινο στοιχείο παραμένει μπροστά και στο επίκεντρο της τεχνολογικής και πράσινης μετάβασης.

Καλωσόρισμα

Αγαπητέ επισκέπτη, με μεγάλη μας χαρά σε καλωσορίζουμε στον ιστότοπο του Συνδέσμου μας. Επιθυμία μας είναι ο χώρος αυτός να προάγει την επιβατηγό ναυτιλία, να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για το νησιωτικό τουρισμό, αλλά και να ενισχύσει την επικοινωνία μας με το επιβατικό κοινό...

Τα Μέλη μας

Αγία Μαρίνη ΝΕ
Aegean Flying Dolphins
Aegean Sea Lines
Alpha Lines
ANEK Lines
ANEM Ferries
ANEΝΔΥΚ Seaways
ANMEZ Ferries
Blue Star Ferries
Dodekanisos Seaways
Fast Ferries
Golden Star Ferries
Goutos Lines
Hellenic Seaways
Levante Ferries
Minoan Lines
Skyros NE
SuperFast Ferries
Triton Ferries
Ventouris Ferries
Crystal Cruises
Majestic International Cruises

Δρομολόγια Πλοίων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 5/2024
  • 01 Μαΐου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 5 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Μαΐου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις επί...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 4/2024
  • 23 Απριλίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 4 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 3/2024
  • 27 Μαρτίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 3 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

30

Εταιρείες

που συνδέουν με τα πλοία τους τα ελληνικά νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

97

Πλοία

τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στην Ευρώπη.

115

Νησιά

εξυπηρετούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκ των οποίων 89 αποκλειστικά με τα πλοία, καθώς δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση.

20,32

εκ. επιβάτες

εκ των οποίων 18,82 εκατ. επιβάτες (3,53 εκατ. οχήματα) στην ακτοπλοΐα και 1,5 εκατ. επιβάτες (690.000 οχήματα) στην Αδριατική.

7,4%

Εισφορά στο ΑΕΠ

ή 13,6 δις € (6,6% ή 12,1 δις € στην ακτοπλοΐα και 0,8% ή 1,5 δις € στην Αδριατική).

332.000

Θέσεις εργασίας

αποτελώντας το 8,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας (290.700 ή 7,4% στην ακτοπλοΐα και 41.300 ή 1,1% στην Αδριατική).