Δελτίο Τύπου των Χρηστών και Εμπλεκομένων Φορέων, επί βασικών θεμάτων του Λιμένα Πειραιά:

Συνάντηση Χρηστών του Λιμένα Πειραιά έλαβε χώρα, στα πλαίσια της καλής και συνεχούς συνεργασίας τους και με γνώμονα την ανταλλαγή θέσεων/απόψεων στην προώθηση και επίλυση βασικών θεμάτων, που δημιουργούν προβλήματα/κατάσταση στα πλοία της Ναυτιλίας, αλλά και στον Κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής.

Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των αντιπροσωπευτικών φορέων:

1.       Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)

2.       Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλιάς Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ)

3.       Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ)

4.       Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιδιοκτητών Ναυπηγείων Περάματος

5.       Ένωση Βιοτεχνών – Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά

6.       Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Υποβρυχίων Έργων και Εργασιών

Η διαχείριση των αποβλήτων και των καταλοίπων φορτίων, αλλά και οι υπέρμετρες σχετικές επιβαρύνσεις στα πλοία, ακόμη και στο αγκυροβολιο (ράδα) του Πειραιά, ήταν ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα εφαρμογής των συναφών διατάξεων του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (ΕΕ) 2017/352, που προβλέπει τον καθορισμό από τον Φορέα (ΟΛΠ ΑΕ) των ελάχιστων απαιτήσεων και την αντιμετώπιση των παρόχων λιμενικών υπηρεσιών κατά τρόπο διαφανή, αντικειμενικό, αναλογικό και χωρίς διακρίσεις, όπως και η εφαρμογή της Απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων 167/2020, με την οποία εξέδωσε την Δεσμευτική Οδηγία ΡΑΛ 03/2020, σχετική με το θέμα.

Πέραν αυτού, έγινε αναφορά και στις πρόσθετες χρεώσεις που επιβάλλει ο ΟΛΠ ΑΕ, στα οχήματα που εισέρχονται στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αλλά και στα πλοία που πρυμνοδετούν/πλαγιοδετούν σε χώρους των Ιδιωτικών Ναυπηγείων Περάματος, με τα οποία ο ΟΛΠ Α.Ε. έχει υπογράψει σύμβαση, στην οποία αναφέρεται ότι τα Ιδιωτικά Ναυπηγεία έχουν την αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση των παραχωρούμενων χώρων, του μετώπου θαλάσσης και του έμπροσθεν αυτού θαλάσσιου χώρου.

Τέλος, έγινε αναφορά στην μη κανονική σύγκλιση του Συμβουλίου Χρηστών του Λιμένα Πειραιά από τον ΟΛΠ ΑΕ, που παρότι προβλέπεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Ν 4504/17, να συγκαλείται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, δεν έχει αυτό συγκληθεί, με αποτέλεσμα οι Χρήστες του Λιμένα να μην ενημερώνονται και να μην καλούνται να διατυπώσουν τις θέσεις/απόψεις τους σε κομβικά ζητήματα, που σχετίζονται με την ορθή ανάπτυξη, την πολιτική των χρώσεων, την προσέλκυση πλοίων κλπ., παρά τις διατάξεις του εδαφίου (52) του Προοιμίου του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (ΕΕ) 2017/352.

Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε να γίνει τον Νοέμβριο.

Καλωσόρισμα

Αγαπητέ επισκέπτη, με μεγάλη μας χαρά σε καλωσορίζουμε στον ιστότοπο του Συνδέσμου μας. Επιθυμία μας είναι ο χώρος αυτός να προάγει την επιβατηγό ναυτιλία, να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για το νησιωτικό τουρισμό, αλλά και να ενισχύσει την επικοινωνία μας με το επιβατικό κοινό...

Τα Μέλη μας

Αγία Μαρίνη ΝΕ
Aegean Flying Dolphins
Aegean Speed Lines
ANE Kalymnou
ANEK Lines
ANES Ferries
ANMEZ Ferries
Blue Star Ferries
Dodekanisos Seaways
Fast Ferries
Golden Star Ferries
Goutos Lines
Hellenic Seaways
Kateros

 

Levante Ferries
Minoan Lines
Sea Jets
Skyros NE
SuperFast Ferries
Triton Ferries
Silver Sea Cruises

Δρομολόγια Πλοίων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 2/2021
  • 18 Φεβρουαρίου 2021

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 2 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις...

Επιστολή ΣΕΕΝ προς ΥΝΑΝΠ - Προβλήματα λιμένων
  • 02 Φεβρουαρίου 2021

Επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας προς τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΝΑΝΠ, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, με θέμα: "Προβλήματα Λιμένων": "Αξιότιμε κύριε Γενικέ, Σας...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 1/2021
  • 21 Ιανουαρίου 2021

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 1 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

30

Εταιρείες

που συνδέουν με τα πλοία τους τα ελληνικά νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

97

Πλοία

τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στην Ευρώπη.

115

Νησιά

εξυπηρετούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκ των οποίων 89 αποκλειστικά με τα πλοία, καθώς δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση.

20,32

εκ. επιβάτες

εκ των οποίων 18,82 εκατ. επιβάτες (4,22 εκατ. οχήματα) στην ακτοπλοΐα και 1,5 εκατ. επιβάτες (690.000 οχήματα) στην Αδριατική.

7,4%

Εισφορά στο ΑΕΠ

ή 13,6 δις € (6,6% ή 12,1 δις € στην ακτοπλοΐα και 0,8% ή 1,5 δις € στην Αδριατική).

332.000

Θέσεις εργασίας

αποτελώντας το 8,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας (290.700 ή 6,6% στην ακτοπλοΐα και 41.300 ή 1,9% στην Αδριατική).