Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Συνδέσμου μας η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση και εν συνεχεία η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Οι τυχεροί της φετινής χρονιάς ήταν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, κ. Κωνσταντίνος Λαμπριανός και η Νομική Σύμβουλος του Συνδέσμου κα Παναγιώτα Κρασσακοπούλου.

Στον απολογισμό του 2017 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Σακέλλης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ΣΕΕΝ σε όλα τα θέματα που αφορούν στην επιβατηγό ναυτιλία και κυρίως τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συνδέσμου στην επίλυση προβλημάτων στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, καθώς και σε ομάδες εργασίας οι οποίες μελετούν σοβαρά θέματα όπως η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, του ΗΣΚΕΠΠΑ κλπ.

Τονίσθηκε ιδιαίτερα ότι για μία ακόμα φορά και παρά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζουν τα λιμάνια μας, το 2017 προσφέρθηκαν εξαιρετικές υπηρεσίες από τα ακτοπλοϊκά πλοία και δεν υπήρξαν προβλήματα στη διακίνηση του επιβατικού κοινού και των εμπορευμάτων. Η κίνηση το πρώτο εξάμηνο του 2017 παρουσιάζει σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αύξηση περίπου 8%. Παρατηρήθηκε αύξηση των δρομολογίων και δρομολόγηση νέων πλοίων, τα οποία συνέβαλαν θετικά στην αύξηση της κίνησης και στη βελτίωση των υπηρεσιών.

Το 2017 χαρακτηρίζεται από τη σημαντική κατά 28% αύξηση των τιμών των καυσίμων και υπολογίζεται ότι τα αποτελέσματα των εταιρειών θα επιβαρυνθούν με 40 εκ. € περίπου. Τα προβλήματα των λιμανιών είχαν ως αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης των ανακοινωθέντων δρομολογίων και πολλές καθυστερήσεις στην έγκαιρη ανακοίνωσή τους. Η βελτίωση των λιμενικών μας υποδομών είναι αναγκαία όσο ποτέ, διαφορετικά θα αποτελέσει το κυριότερο εμπόδιο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διατήρηση αλλά και την περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών.

Παρά τις θετικές προβλέψεις στην ακτοπλοϊκή κίνηση, το 2018 θα είναι μία δύσκολη χρονιά με υψηλές τιμές καυσίμων γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, ενώ παράλληλα οι εταιρείες πρέπει να προετοιμάζονται για την εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών το 2020.

Αναλυτικά ο απολογισμός 2017

Καλωσόρισμα

Αγαπητέ επισκέπτη, με μεγάλη μας χαρά σε καλωσορίζουμε στον ιστότοπο του Συνδέσμου μας. Επιθυμία μας είναι ο χώρος αυτός να προάγει την επιβατηγό ναυτιλία, να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για το νησιωτικό τουρισμό, αλλά και να ενισχύσει την επικοινωνία μας με το επιβατικό κοινό...

Τα Μέλη μας

Αγία Μαρίνη ΝΕ
Aegean Flying Dolphins
Aegean Sea Lines
Alpha Lines
ANEK Lines
ANEM Ferries
ANEΝΔΥΚ Seaways
ANMEZ Ferries
Blue Star Ferries
Dodekanisos Seaways
Fast Ferries
Golden Star Ferries
Goutos Lines
Hellenic Seaways
Levante Ferries
Minoan Lines
Skyros NE
SuperFast Ferries
Triton Ferries
Ventouris Ferries
Crystal Cruises
Majestic International Cruises

Δρομολόγια Πλοίων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 3/2024
  • 27 Μαρτίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 3 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 2/2024
  • 06 Μαρτίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 2 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 1/2024
  • 08 Φεβρουαρίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 1 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

30

Εταιρείες

που συνδέουν με τα πλοία τους τα ελληνικά νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

97

Πλοία

τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στην Ευρώπη.

115

Νησιά

εξυπηρετούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκ των οποίων 89 αποκλειστικά με τα πλοία, καθώς δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση.

20,32

εκ. επιβάτες

εκ των οποίων 18,82 εκατ. επιβάτες (3,53 εκατ. οχήματα) στην ακτοπλοΐα και 1,5 εκατ. επιβάτες (690.000 οχήματα) στην Αδριατική.

7,4%

Εισφορά στο ΑΕΠ

ή 13,6 δις € (6,6% ή 12,1 δις € στην ακτοπλοΐα και 0,8% ή 1,5 δις € στην Αδριατική).

332.000

Θέσεις εργασίας

αποτελώντας το 8,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας (290.700 ή 7,4% στην ακτοπλοΐα και 41.300 ή 1,1% στην Αδριατική).