Ο Ανδρέας Ποταμιάνος γεννήθηκε στον Πειραιά την 21η Νοεμβρίου 1933. Εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς των Ποταμιάνων, ο νεότερος γιος του Αναστάσιου (Τάσσου) Ποταμιάνου, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο London School of Economics, από όπου είχε αποφοιτήσει και ο πατέρας του.

Άσκησε τη δικηγορία για ένα διάστημα πριν αναλάβει τη νομική, αρχικά, εκπροσώπηση των οικογενειακών εταιρειών "Ηπειρωτική Ατμοπλοΐα Γ. Ποταμιάνος Α.Ε." και "Ελληνικαί Θαλάσσιαι Μεταφοραί και Κρουαζιέραι Αιγαίου Α.Ε.". Υπήρξε Γραμματέας της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Νομική Συνταγματική Επιτροπή Κύπρου και προσέφερε τις γνώσεις του και την επιστημονική του πείρα στη σύνταξη του πρώτου Καταστατικού Χάρτη της Μεγαλονήσου.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος έγινε μέλος της Διοίκησης της "Ηπειρωτικής" το 1961. Το 1975, μετά τον θάνατο του Αναστάσιου Ποταμιάνου, ανέλαβαν με τον αδελφό του Γιώργο, υπό την Προεδρία της Ελένης Ποταμιάνου, τη Διεύθυνση της Εταιρείας. Σύντομα η "Ηπειρωτική" αναπτύχθηκε σε μία εταιρεία παγκοσμίως γνωστή με έναν σεβαστό στόλο κρουαζιεροπλοίων.

Η ενεργητικότητα και ευρύτητα ενδιαφερόντων που τον διέκριναν τον έφερναν πάντα στο προσκήνιο των ατμοπλοϊκών δραστηριοτήτων. Ασχολείτο με όλες τις πλευρές της ναυτιλίας και του τουρισμού, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία στους τομείς αυτούς. Υπήρξε ένας ξεκάθαρος ομιλητής και παράλληλα συγγραφέας πολλών άρθρων επικεντρωμένων στα προβλήματα του Τουρισμού και της Ναυτιλίας. Από το 1975 υπήρξε μέλος Κρατικών Επιτροπών και ομάδων εργασίας σε Προγράμματα Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης. 

Επί 23 συνεχή χρόνια, από το 1980 έως και το 2002, διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (τότε με την επωνυμία Ένωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων), ενώ το 2003 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος. Εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου το 1967 και η ενεργός συμμετοχή του συνεχίστηκε μέχρι τον θάνατό του, τον Ιούλιο του 2021, από τη θέση του Αντιπροέδρου Κρουαζιέρας.

Διετέλεσε επίσης :

- Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου,

- Πρόεδρος των Special Olympics Ελλάδος,

- Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος,

- Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος,

- Μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004,

- Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού,

- Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,

- Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου,

- Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Επιμελητήριου Ελλάδος,

- Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος).

 

Οι κυριότερες διακρίσεις που του έχουν απονεμηθεί είναι :

- Ο τίτλος "Άρχων Μ. Δεπουτάτος" του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως,

- Το παράσημο "Ταξιάρχης του Γεωργίου Α'" από την Ελληνική Κυβέρνηση,

- Το Τρόπαιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής,

- Το βραβείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

 

Καλωσόρισμα

Αγαπητέ επισκέπτη, με μεγάλη μας χαρά σε καλωσορίζουμε στον ιστότοπο του Συνδέσμου μας. Επιθυμία μας είναι ο χώρος αυτός να προάγει την επιβατηγό ναυτιλία, να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για το νησιωτικό τουρισμό, αλλά και να ενισχύσει την επικοινωνία μας με το επιβατικό κοινό...

Τα Μέλη μας

Αγία Μαρίνη ΝΕ
Aegean Flying Dolphins
Aegean Sea Lines
Alpha Lines
ANEK Lines
ANEM Ferries
ANEΝΔΥΚ Seaways
ANMEZ Ferries
Blue Star Ferries
Dodekanisos Seaways
Fast Ferries
Golden Star Ferries
Goutos Lines
Hellenic Seaways
Levante Ferries
Minoan Lines
Skyros NE
SuperFast Ferries
Triton Ferries
Ventouris Ferries
Crystal Cruises
Majestic International Cruises

Δρομολόγια Πλοίων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 3/2024
  • 27 Μαρτίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 3 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 2/2024
  • 06 Μαρτίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 2 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 1/2024
  • 08 Φεβρουαρίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 1 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

30

Εταιρείες

που συνδέουν με τα πλοία τους τα ελληνικά νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

97

Πλοία

τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στην Ευρώπη.

115

Νησιά

εξυπηρετούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκ των οποίων 89 αποκλειστικά με τα πλοία, καθώς δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση.

20,32

εκ. επιβάτες

εκ των οποίων 18,82 εκατ. επιβάτες (3,53 εκατ. οχήματα) στην ακτοπλοΐα και 1,5 εκατ. επιβάτες (690.000 οχήματα) στην Αδριατική.

7,4%

Εισφορά στο ΑΕΠ

ή 13,6 δις € (6,6% ή 12,1 δις € στην ακτοπλοΐα και 0,8% ή 1,5 δις € στην Αδριατική).

332.000

Θέσεις εργασίας

αποτελώντας το 8,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας (290.700 ή 7,4% στην ακτοπλοΐα και 41.300 ή 1,1% στην Αδριατική).