Η ομιλία του κ. Σακέλλη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου με θέμα: «20 πολίτες μιλούν: Η Θάλασσα πηγή ισχύος και ευημερίας για την Ελλάδα», την οποία οργάνωσε και παρουσίασε ο Βουλευτής Β' Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

"Όταν μιλάμε για την Ακτοπλοΐα μας πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για τη βιωσιμότητα των νησιών μας, τη διατήηση και αύξηση του πληθυσμού τους και την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας μας.

Υπολογίζεται ότι μέσω αμέσων και εμμέσων επιδράσεων η Ακτοπλοΐα συμμετέχει στο ΑΕΠ με 12,9 δις ή 7,3% και συνεισφέρει σε όρους απασχόλησης με 284.000 θέσεις εργασίας ή κατά το 53% της απασχόλησης στα νησιά μας.

Η μεγάλη σημασία των Ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών διαχρονικά δεν αξιολογήθηκε σωστά. Κατά περίεργο τρόπο οι Ακτοπλοϊκές υπηρεσίες θεωρούνται δεδομένες με αποτέλεσμα η πολιτεία να μην επενδύει στην ανάπτυξή τους. Επίσης επικρατεί σύγχυση σε ότι αφορά τον χαρακτήρα των Ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών, οι οποίες θεωρούνται δημόσιες όταν θέλουμε να επιβάλουμε υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας και ιδιωτικές όταν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η διαχρονική αδιαφορία της πολιτείας για τις λιμενικές μας υποδομές και η εφαρμογή για δεκαετίες και μέχρι το 2002 ενός αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου καθώς και ο κρατικός παρεμβατισμός, επιβράδυναν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης.

Παρόλα αυτά και εν όψει της απελευθέρωσης των υπηρεσιών και εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577 το 2004, οι εταιρείες με δικές τους πρωτοβουλίες και κεφάλαια επένδυσαν εγκαίρως σε νέες ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων, με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτουμε έναν από τους πλέον σύγχρονούς Ακτοπλοϊκούς στόλους στην Ευρώπη, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες.

Την περίοδο 2009-2014 η Ακτοπλοΐα μας αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με συσσωρευμένες ζημιές που ξεπέρασαν το 1 δις ως αποτέλεσμα της ελληνικής και πετρελαϊκής κρίσης. Το 2017 οι τιμές των καυσίμων είναι αυξημένες κατά 45% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα του κλάδου.

Για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου των υπηρεσιών που προσφέρονται σήμερα και για να δοθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζονται από την εξάρτηση των αποτελεσμάτων των εταιρειών από το κόστος των καυσίμων και την ανεξέλεγκτη πορεία του:

 · Είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του θεσμικού μας πλαισίου που επεξεργάζεται η συσταθείσα επιτροπή από το ΥΝΑ, να βασιστεί στην περαιτέρω απελευθέρωση των υπηρεσιών, στην απαλλαγή των εταιρειών μας από υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας στα πρότυπα και των άλλων μέσων μεταφοράς και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

·  Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη μελέτη και υλοποίηση των απαραίτητων λιμενικών έργων.

·  Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη δίκαιη κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων μέσων μεταφοράς ούτως ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα μικρά νησιά μας."

 

Καλωσόρισμα

Αγαπητέ επισκέπτη, με μεγάλη μας χαρά σε καλωσορίζουμε στον ιστότοπο του Συνδέσμου μας. Επιθυμία μας είναι ο χώρος αυτός να προάγει την επιβατηγό ναυτιλία, να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για το νησιωτικό τουρισμό, αλλά και να ενισχύσει την επικοινωνία μας με το επιβατικό κοινό...

Τα Μέλη μας

Αγία Μαρίνη ΝΕ
Aegean Flying Dolphins
Aegean Sea Lines
Alpha Lines
ANE Kalymnou
ANEK Lines
ANEΝΔΥΚ Seaways
ANMEZ Ferries
Blue Star Ferries
Dodekanisos Seaways
Fast Ferries
Golden Star Ferries
Goutos Lines
Hellenic Seaways
Levante Ferries
Minoan Lines
Skyros NE
ΣΤΑΡ ΤΖΕΜ NE
SuperFast Ferries
Triton Ferries
Ventouris Ferries
Crystal Cruises
Majestic International Cruises

Δρομολόγια Πλοίων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δελτίο Τύπου ΣΕΕΝ - 27.10.2023
  • 27 Οκτωβρίου 2023

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν) κ. Διονύση Θεοδωράτο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχε σήμερα στο γραφείο του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, στην...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 8/2023
  • 23 Οκτωβρίου 2023

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 8 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 7/2023
  • 27 Σεπτεμβρίου 2023

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 7 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις επί...

30

Εταιρείες

που συνδέουν με τα πλοία τους τα ελληνικά νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

97

Πλοία

τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στην Ευρώπη.

115

Νησιά

εξυπηρετούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκ των οποίων 89 αποκλειστικά με τα πλοία, καθώς δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση.

20,32

εκ. επιβάτες

εκ των οποίων 18,82 εκατ. επιβάτες (3,53 εκατ. οχήματα) στην ακτοπλοΐα και 1,5 εκατ. επιβάτες (690.000 οχήματα) στην Αδριατική.

7,4%

Εισφορά στο ΑΕΠ

ή 13,6 δις € (6,6% ή 12,1 δις € στην ακτοπλοΐα και 0,8% ή 1,5 δις € στην Αδριατική).

332.000

Θέσεις εργασίας

αποτελώντας το 8,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας (290.700 ή 7,4% στην ακτοπλοΐα και 41.300 ή 1,1% στην Αδριατική).