Την Τρίτη 28 Απριλίου 2020 το “Πρώτο Θέμα” στο άρθρο “Η επόμενη ημέρα στην οικονομία και τον τουρισμό” φιλοξένησε τα σχόλια 42 εκπροσώπων της οικονομίας και του τουρισμού, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ανάμεσά τους και το σχόλιο του προέδρου του ΣΕΕΝ κ. Μιχάλη Σακέλλη, με τίτλο “Η ακτοπλοΐα ελπίζει στον εσωτερικό τουρισμό”:

“Η κρίση COVID-19 έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην ακτοπλοΐα, η οποία αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό παράγοντα για τη χώρα. Στα προβλήματα από την απώλεια της τουριστικής κίνησης προστέθηκε και η απαγόρευση των μετακινήσεων που μηδένισε ουσιαστικά την επιβατική κίνηση, ενώ η εμπορευματική επίσης μειώθηκε κατά 40% περίπου. Και νομίζω είναι ότι καιρός να ασχοληθούμε για την μετά την κρίση περίοδο, στην οποία:

*Προβλέπουμε ότι θα ξεκινήσει μετά τις 30/6, συνεπώς μιλάμε για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και πιθανόν τον Σεπτέμβριο, αν όλα πάνε καλά.

*Θα μετακινηθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μικρός αριθμός ξένων τουριστών.

*Θα υποστηριχθεί σημαντικά από τη μετακίνηση Ελλήνων τουριστών, η οποία θα είναι απολύτως ασφαλής, λαμβανομένου υπόψη του μικρού αριθμού κρουσμάτων στη χώρα μας και του μηδενικού στα νησιά.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονίσουμε ότι στα πλοία της ακτοπλοΐας, με τη συμβολή των ναυτικών μας, έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς οι επιβάτες μας.

Σύμφωνα με τις παραπάνω διαπιστώσεις μας, οι αισιόδοξες προβλέψεις είναι για σχεδόν μηδενική τουριστική κίνηση τον Ιούνιο και κατά 50% μειωμένη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το αναμενόμενο μεταφορικό έργο θα στηριχθεί κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό.

Στον εσωτερικό τουρισμό, λοιπόν, που καλείται να δώσει λίγη ζωή στα νησιά μας, πρέπει έγκαιρα να φροντίσουμε να δώσουμε κίνητρα ανάπτυξης προσφέροντας τις ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα που απολάμβαναν μέχρι σήμερα οι αλλοδαποί τουρίστες μας. Παράλληλα πρέπει να ενισχυθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, προσφέροντας τη δυνατότητα για οικονομικά ταξίδια κυρίως στην οικογένεια”.

Δείτε ολόκληρο το σχετικό άρθρο εδώ.