Στο 15ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το διήμερο 26-27 Νοεμβρίου, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Γκώνια, ο οποίος εκ μέρους του Προέδρου κ. Σπυρίδωνα Πασχάλη και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΕΝ, ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Ο κ. Γκώνιας στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αποστολή και έργο του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ: «Το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ ως Αρχή αντιμετώπισης – διαχείρισης του συνολικού εύρους και ποικιλόμορφων θεμάτων της ναυτιλίας (ναυτικός – πλοίο – εκπαίδευση – θαλάσσιες μεταφορές – ναυτιλιακή κοινότητα – στήριξη της νησιωτικότητας και της επιχειρηματικότητας – ασφάλειας και προστασίας – ναυτιλιακή νομοθεσία – διεθνή εκπροσώπηση) αποτελεί ένα διεθνώς καταξιωμένο, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ναυτιλίας, οργανωτικό και διοικητικό πρότυπο.

Τα στελέχη του Λ.Σ διαθέτουν εξειδικευμένη διοικητική, οργανωτική και τεχνική γνώση όπως και εμπειρία συνδυάζοντας τα ακαδημαϊκά προσόντα τους με την απαιτούμενη πειθαρχία, οργάνωση και λειτουργία, συστατικά τα οποία στην πράξη έχουν αποδειχθεί επαρκή αλλά και κατάλληλα για τη στελέχωση και διοίκηση της ναυτιλίας».

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «εξίσου σημαντική συνεισφορά όλων των στελεχών του Λ.Σ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για τη στήριξη της νησιωτικότητας» και να υπογραμμίσει ότι «η ακτοπλοΐα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν ίσως ο μοναδικός κλάδος ο οποίος δεν ανέστειλε τις δραστηριότητές του με υποχρέωση εκτέλεσης δρομολογίων ακόμα και με μηδενική επιβατική κίνηση».

Ως προς τη συνεισφορά της ακτοπλοΐας στην ελληνική οικονομία σημείωσε ότι «ξεπερνάει κατά πολύ την οικονομική δραστηριότητα του ιδίου του κλάδου, όπου το επιβατικό μεταφορικό έργο των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων μας αποτελεί το 18% του συνόλου των ενδομεταφορών στην Ε.Ε.»

Για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος εξυπηρέτησης του νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας ανέφερε ότι «η ακτοπλοΐα αποτελεί την κατ’ εξοχήν αναγκαία προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης των νησιών μας με τη στενή συνεργασία της πολιτείας και των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων και κοινοτικοί, εθνικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί και αναπτυξιακοί λόγοι απαιτούν τη διαφορετική προσέγγιση των προβλημάτων της ακτοπλοΐας».

Τέλος για το έργο που επιτελούν σήμερα τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ εξέφρασε «τη βαθιά εκτίμηση, της προσφοράς τους στα θέματα της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας αλλά και της διάσωσης χιλιάδων ανθρώπινων ζωών όπου έχουν συνδράμει σε πάρα πολλές περιπτώσεις και τα πληρώματα των Ακτοπλοϊκών μας πλοίων».