Ευρετήριο Άρθρου

Στον απολογισμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για το 2017, κατά την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της 7ης Φεβρουαρίου 2018, ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Σακέλλης έκανε αναφορά σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν τον Σύνδεσμο στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Ο Σύνδεσμός μας είχε άμεση και αποφασιστική συμμετοχή σε όλα τα θέματα που αφορούν στην Επιβατηγό Ναυτιλία.

Συνολικά συμμετείχαμε σε 162 συναντήσεις κυρίως με φορείς του Δημοσίου, Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, κλπ. Εκπροσωπήσαμε τον Σύνδεσμο σε 8 συνεδριάσεις του ΣΑΣ. Συμμετείχαμε στα ΔΣ του ΝΑΤ, του ΝΕΕ, του ΣΕΤΕ, καθώς και στο Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης, στις Ομάδες Εργασίας για: την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, την αναμόρφωση του ΓΕΝΕ, την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου εργασιών ναυπήγησης και επισκευής πλοίων, το ΗΣΚΕΠΠΑ, το LNG, την αναμόρφωση ΚΥΑ για τα απόβλητα, στον ΕΛΟΕΝ, καθώς και στο Συμβούλιο Επιβατηγών Μεταφορών Νησιών. Σε διεθνές επίπεδο εκπροσωπηθήκαμε στο ESSF από την κα Γ. Κρασσακοπούλου.  

Μετά από προσπάθειες ετών τερματίζεται το μονοπωλιακό καθεστώς περισυλλογής αποβλήτων που είχε έναν μόνο πάροχο. Σύμφωνα με το άρθρο 105 του Ν. 4504/2017  παρέχεται η δυνατότητα πιστοποίησης περισσοτέρων του ενός παρόχων, γεγονός το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα επιλογής και διαπραγμάτευσης του κόστους αλλά και περαιτέρω μείωσης του εάν προχωρήσουμε σε ανακύκλωση.

Με τις παρεμβάσεις μας απεφεύχθη για τέταρτη χρονιά η επιβολή τέλους ISPS στο λιμάνι της Πάτρας, το οποίο όμως δυστυχώς θα επιβληθεί το 2018 περιορισμένο όμως στα 0,5 €. Επίσης ανεστάλη η επιβολή τέλους ISPS στα Χανιά και ευχαριστούμε τον κ. Πρωτοπαπαδάκη για τη συνεισφορά του σε αυτό.  

Σε συνεργασία με τη ΔΘΣ συμμετείχαμε και συμβάλαμε στην επίλυση πολλών προβλημάτων όπως πχ τον καθορισμό των δρομολογίων στη Ραφήνα.

Συμμετείχαμε σε 7 ημερίδες και εκδηλώσεις όπου είχαμε την ευκαιρία να προβάλουμε τις θέσεις μας, κυρίως σε ότι αφορά στην ποιότητα και στη σημασία των υπηρεσιών μας.

Στα πλαίσια μιας ουσιαστικότερης συμμετοχής μας στις αποφάσεις των Οργανισμών Λιμένων αλλά και των Λιμενικών Ταμείων, προτάθηκε η δημιουργία συμβουλίων χρηστών σε όλους τους Οργανισμούς Λιμένων αλλά και στα περιφερειακά Λιμενικά Ταμεία. Η πρότασή μας έγινε αποδεκτή σε ότι αφορά τους Οργανισμούς, στους οποίους θα συμμετάσχει εκπρόσωπός μας.

Επίσης εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή μας στις συνεδριάσεις της ΡΑΛ και της ΔΑΛ όταν συζητούνται θέματα που μας αφορούν και διεκδικούμε συμμετοχή στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΛΙΜΕ. Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε και συμμετοχή στο ΔΣ του ΟΛΠ, το οποίο επιχειρήσαμε και στο παρελθόν χωρίς επιτυχία.

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της ιστοσελίδας του ΣΕΕΝ και παρέχεται ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Συνδέσμου μας με τις θέσεις και τις προτάσεις μας για τη βελτίωση των θαλάσσιων μεταφορών. Επίσης παρέχονται στατιστικά στοιχεία, ολοκληρωμένες πληροφορίες δρομολογίων και δυνατότητα κράτησης. Τέλος προβάλλονται οι εταιρείες μας ή τουλάχιστον αυτές που έκαναν τον κόπο να μας δώσουν υλικό.

Με τη συμμετοχή μας ολοκληρώθηκε η μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Η συμβολή της επιβατηγού ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία», η οποία παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις υπηρεσίες μας και χρήσιμα στοιχεία για τη σημασία τους, τις εξελίξεις του Κλάδου, την επίδραση των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ στην κίνηση κλπ.

Για μία ακόμα φορά τονίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει  προβάλλοντας τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα πλοία μας να ανατρέψουμε το δυσμενές κλίμα με το οποίο αντιμετωπίζονταν οι Εταιρείες μας στο παρελθόν. Οι υπηρεσίες μας σήμερα και εκτιμώνται και αναγνωρίζονται, ενώ έχει γίνει απόλυτα κατανοητή η σημασία των Ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών και η συμμετοχή τους στην ανάπτυξη και στην προάσπιση των Εθνικών μας συμφερόντων.

Στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση είχαμε επισημάνει την ανάγκη ενεργοποίησης των μελών του ΔΣ αλλά και στελεχών των Εταιρειών μας, κάτι το οποίο πιστεύω ότι πετύχαμε με τη συμμετοχή των μελών του ΔΣ σε διαβουλεύσεις, συζητήσεις και λήψεις αποφάσεων.

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό του Συνδέσμου μας, ιδιαίτερα την κα Βανδώρου για τις πολύτιμες υπηρεσίες και την εκπροσώπηση του Συνδέσμου μας όπου χρειάστηκε. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την κα Κρασσακοπουλου για τις υπηρεσίες της και την εκπροσώπησή μας, τον κ. Καβαλλιέρο για τη συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και σε διαβουλεύσεις και τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κρασανάκη με την καθημερινή βοήθεια του οποίου και την παρουσία του σε ομάδες εργασίας και σε συναντήσεις με τις Αρχές, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία πολλά θέματα.

Καλωσόρισμα

Αγαπητέ επισκέπτη, με μεγάλη μας χαρά σε καλωσορίζουμε στον ιστότοπο του Συνδέσμου μας. Επιθυμία μας είναι ο χώρος αυτός να προάγει την επιβατηγό ναυτιλία, να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για το νησιωτικό τουρισμό, αλλά και να ενισχύσει την επικοινωνία μας με το επιβατικό κοινό.

Τα Μέλη μας

Αγία Μαρίνη ΝΕ
Aegean Flying Dolphins
Aegean Speed Lines
ANEK Lines
ANES Ferries
ANMEZ Ferries
Blue Star Ferries
Dodekanisos Seaways
Fast Ferries
Golden Star Ferries
Goutos Lines
Hellenic Seaways
Kateros
Lane Lines
Levante Ferries
Minoan Lines
Sea Jets
Skyros NE
SuperFast Ferries
Triton Ferries
Silver Sea Cruises

Δρομολόγια Πλοίων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 7/2019
  • 08 Ιανουαρίου 2020

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 7 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 6/2019
  • 08 Ιανουαρίου 2020

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 6 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις επί...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 5/2019
  • 27 Νοεμβρίου 2019

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 5 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

30

Εταιρείες

που συνδέουν με τα πλοία τους τα ελληνικά νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

97

Πλοία

τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στην Ευρώπη.

95

Νησιά

εξυπηρετούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκ των οποίων 69 αποκλειστικά με τα πλοία, καθώς δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση.

17,52

εκ. επιβάτες

εκ των οποίων 16 εκατ. επιβάτες (3 εκατ. οχήματα) στην ακτοπλοΐα και 1,52 εκατ. επιβάτες (688.000 οχήματα) στην Αδριατική.

9,2%

Εισφορά στο ΑΕΠ

ή 16,1 δις € (7,3% στην ακτοπλοΐα και 1,9% στην Αδριατική).

349.000

Θέσεις εργασίας

αποτελώντας το 9,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας (284.000 στην ακτοπλοΐα και 65.000 στην Αδριατική).