Εκφράζουμε την έκπληξή μας για τη σημερινή αδικαιολόγητη απόφαση της ΠΝΟ για την πραγματοποίηση απεργίας την 3η Σεπτεμβρίου.

Την 28/8 στο Υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συνδέσμου μας με εκπροσώπους της ΠΝΟ, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου και συγκεκριμένα του τ. Υπουργού κ. Κουρουμπλή, του Υφυπουργού κ. Σαντορινιού, των Γενικών Γραμματέων, καθώς και ανωτέρων αξιωματικών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για την υπογραφή των ΣΣΕ, με σκοπό τη ματαίωση της εξαγγελθείσας απεργίας την 3/9 προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και παρά τις δυσκολίες που οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου μας επανήλθαν με νέα βελτιωμένη πρόταση, την οποία οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ δεν ήθελαν να συζητήσουν και αποχώρησαν από τη συνάντηση.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Μιχάλης Σακέλλης κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της ΠΝΟ σε συμφωνημένη ώρα, με σκοπό να ενημερώσει την εκτελεστική επιτροπή που συνεδρίαζε για τις νέες προτάσεις του ΣΕΕΝ.

Δυστυχώς και περιέργως δεν επετράπη στον πρόεδρο του ΣΕΕΝ να ενημερώσει τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων για τη νέα βελτιωμένη πρόταση του Συνδέσμου και συγκεκριμένα για πρόταση υπογραφής ΣΣΕ για τα έτη 2018 και 2019 με αύξηση των μισθών των ναυτικών.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω εκφράζουμε την απορία μας για την ως άνω στάση της ΠΝΟ και για την απόφαση πραγματοποίησης της απεργίας, παρά τα προβλήματα που αυτή θα δημιουργήσει στο ταξιδιωτικό κοινό και παρά τις προσπάθειες του Συνδέσμου μας για την εξεύρεση κοινού τόπου με τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ, οι οποίοι αρνήθηκαν μάλιστα έστω και να ακούσουν  τις προτάσεις μας.

Σημειώνουμε δε, ότι οι ως άνω προτάσεις περί μισθολογικών αυξήσεων, αποτελούσαν μοναδική ίσως εξαίρεση στο σύνολο των ΣΣΕ στη χώρα μας, λαμβανομένου υπόψη ότι οι ΣΣΕ των λοιπών κλάδων προβλέπουν στην καλύτερη περίπτωση μηδενικές αυξήσεις.

Επίσης τονίζουμε ότι παρά το γεγονός ότι από τα 14 αιτήματα της ΠΝΟ μόνο τα δύο αφορούν τα Ακτοπλοϊκά πλοία, η απεργία περιορίζεται μόνο σε αυτά, ενώ άλλα όπως πχ τα ημερόπλοια κλπ, θα εκτελούν κανονικά τα δρομολόγιά τους.

Για μία ακόμα φορά καλούμε την ΠΝΟ να επανεξετάσει τη θέση της ακυρώνοντας τη σημερινή απόφασή της και να συμφωνήσει στην υπογραφή ΣΣΕ κατά τις προτάσεις του ΣΕΕΝ, οι οποίες όχι μόνο κατοχυρώνουν τα δικαιώματα αλλά και βελτιώνουν τις αποδοχές των ναυτικών μας, σε αντίθεση με τους λοιπούς εργαζομένους στη  χώρα.

Καλωσόρισμα

Αγαπητέ επισκέπτη, με μεγάλη μας χαρά σε καλωσορίζουμε στον ιστότοπο του Συνδέσμου μας. Επιθυμία μας είναι ο χώρος αυτός να προάγει την επιβατηγό ναυτιλία, να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για το νησιωτικό τουρισμό, αλλά και να ενισχύσει την επικοινωνία μας με το επιβατικό κοινό.

Τα Μέλη μας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 2/2019
  • 14 Μαΐου 2019

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 2 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις επί...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 1/2019
  • 13 Φεβρουαρίου 2019

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 1 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

Διοικητικό Συμβούλιο ΣΕΕΝ
  • 12 Φεβρουαρίου 2019

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΣΕΕΝ και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου με τριετή θητεία. Κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ την 12η Φεβρουαρίου 2019, συγκροτήθηκε σε σώμα και...

Εταιρείες

που συνδέουν με τα πλοία τους τα ελληνικά νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Πλοία

τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στην Ευρώπη.

Νησιά

εξυπηρετούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκ των οποίων 69 αποκλειστικά με τα πλοία, καθώς δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση.

εκ. επιβάτες

εκ των οποίων 16 εκατ. επιβάτες (3 εκατ. οχήματα) στην ακτοπλοΐα και 1,52 εκατ. επιβάτες (688.000 οχήματα) στην Αδριατική.

Εισφορά στο ΑΕΠ

ή 16,1 δις € (7,3% στην ακτοπλοΐα και 1,9% στην Αδριατική).

Θέσεις εργασίας

αποτελώντας το 9,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας (284.000 στην ακτοπλοΐα και 65.000 στην Αδριατική).