Η ομιλία - χαιρετισμός του κ. Σακέλλη στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμός μας και η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Poseidon Med II, με θέμα: «Poseidon Med II: being the step change for LNG marine fuel in East Med», η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη:

«Οι Ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες έχουν ήδη μπει σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν το 2017 κατά 28% σε σχέση με το 2016, ενώ η αυξητική τους πορεία συνεχίζεται και την τρέχουσα περίοδο. Το 2020 η αύξηση των καυσίμων είναι ήδη θεσμοθετημένη λόγω της υποχρέωσής μας για κατανάλωση οικολογικότερων καυσίμων και αναμένεται να ξεπεράσει το 30%.

Το θέμα είναι σοβαρό γιατί η αύξηση του κόστους εκμετάλλευσης δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους ναύλους χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά το μεταφορικό έργο, συνεπώς πρέπει να αναζητήσουμε άλλες λύσεις.

Βραχυχρόνια φαίνεται ότι δεν έχουμε λύσεις. Η μετατροπή των μηχανών για κατανάλωση οικολογικότερων και φθηνότερων καυσίμων είτε είναι για τα περισσότερα Ακτοπλοϊκά πλοία αδύνατη ή οικονομικά ασύμφορη. Επίσης η τοποθέτηση scrubbers είναι μία σοβαρή επένδυση, η οποία ιδίως στα μεγάλης ηλικίας πλοία δεν μπορεί να αποσβεστεί.

Συνεπώς βραχυχρόνια πρέπει να λάβουμε μέτρα ενίσχυσης της Ακτοπλοΐας μας και εδώ δεν βλέπουμε άλλη λύση από τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ούτως ώστε να μην αυξηθούν οι ναύλοι με σοβαρές συνέπειες στον τουρισμό και στη διακίνηση επιβατών και οχημάτων γενικότερα.

Μακροχρόνια και λαμβανομένου υπόψη ότι στους ήδη υπάρχοντες κανονισμούς θα προστεθούν και άλλοι, πρέπει να στραφούμε σε άλλες λύσεις, δηλαδή στην κατανάλωση οικολογικότερων και ελπίζουμε οικονομικότερων καυσίμων.

Στην Ακτοπλοΐα πλην των πορθμειακών γραμμών, δραστηριοποιούνται σήμερα 86 πλοία, 65 συμβατικού τύπου και 21 ταχύπλοα. Από τα 65 συμβατικά πλοία, τα 5 είναι ηλικίας μέχρι 10 ετών, τα 18 ηλικίας 11-20 ετών, τα 18 ηλικίας 21-30 και τα 24 ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών, δηλαδή την επόμενη 10ετία το 65% των συμβατικών πλοίων θα έχει ηλικία 30-50 ετών.

Λαμβανομένου υπόψη ότι στη διεθνή αγορά δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλοία μικρής ηλικίας για την αντικατάσταση των πλοίων μας, φαίνεται ότι η ναυπήγηση πλοίων με δυνατότητα κατανάλωσης LNG θα είναι μονόδρομος για την ανανέωση του Ακτοπλοϊκού μας στόλου.

Η συμμετοχή του POSEIDON MED II στην προετοιμασία μας για τη νέα αυτή εποχή είναι πολύ σημαντική. Έχουν γίνει μελέτες για τη ναυπήγηση νέων πλοίων, μελέτες για την κατασκευή τροφοδοτικών πλοίων και γενικότερα έχει γίνει σχεδιασμός για τις απαραίτητες υποδομές, τις οποίες βέβαια πρέπει άμεσα να υλοποιήσουμε. Επίσης είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, απαραίτητο για τον χωρίς προβλήματα και ασφαλή εφοδιασμό των πλοίων μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετέχουν στην υλοποίηση των στόχων του POSEIDON MED II και να τονίσω ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη δουλειά που έχει γίνει, στην ολοκλήρωση της οποίας θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε αποτελεσματικά».

 

Καλωσόρισμα

Αγαπητέ επισκέπτη, με μεγάλη μας χαρά σε καλωσορίζουμε στον ιστότοπο του Συνδέσμου μας. Επιθυμία μας είναι ο χώρος αυτός να προάγει την επιβατηγό ναυτιλία, να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για το νησιωτικό τουρισμό, αλλά και να ενισχύσει την επικοινωνία μας με το επιβατικό κοινό...

Τα Μέλη μας

Αγία Μαρίνη ΝΕ
Aegean Flying Dolphins
Aegean Sea Lines
Alpha Lines
ANEK Lines
ANEM Ferries
ANEΝΔΥΚ Seaways
ANMEZ Ferries
Blue Star Ferries
Dodekanisos Seaways
Fast Ferries
Golden Star Ferries
Goutos Lines
Hellenic Seaways
Levante Ferries
Minoan Lines
Skyros NE
SuperFast Ferries
Triton Ferries
Ventouris Ferries
Crystal Cruises
Majestic International Cruises

Δρομολόγια Πλοίων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 3/2024
  • 27 Μαρτίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 3 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 2/2024
  • 06 Μαρτίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 2 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις...

Γνωμοδότηση ΣΑΣ 1/2024
  • 08 Φεβρουαρίου 2024

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην υπ' αριθμ. 1 συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν, με τις παρατηρήσεις...

30

Εταιρείες

που συνδέουν με τα πλοία τους τα ελληνικά νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

97

Πλοία

τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στην Ευρώπη.

115

Νησιά

εξυπηρετούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκ των οποίων 89 αποκλειστικά με τα πλοία, καθώς δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση.

20,32

εκ. επιβάτες

εκ των οποίων 18,82 εκατ. επιβάτες (3,53 εκατ. οχήματα) στην ακτοπλοΐα και 1,5 εκατ. επιβάτες (690.000 οχήματα) στην Αδριατική.

7,4%

Εισφορά στο ΑΕΠ

ή 13,6 δις € (6,6% ή 12,1 δις € στην ακτοπλοΐα και 0,8% ή 1,5 δις € στην Αδριατική).

332.000

Θέσεις εργασίας

αποτελώντας το 8,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας (290.700 ή 7,4% στην ακτοπλοΐα και 41.300 ή 1,1% στην Αδριατική).